Veelgestelde vragen over British Berkefeld, Berkey en Oakland Well waterfilters

Algemeen

Wat is het verschil tussen British Berkefeld en Berkey waterfilters?


British Berkefeld en Berkey zijn twee verschillende merken, beiden hebben een aanbod van zwaartekracht waterfilters in verschillende groottes. Deze waterfilters werken zonder stroom, zonder waterleiding en zonder te pompen. Ze zijn te gebuiken thuis, op reis en in noodsituaties.

British Berkefeld

British Berkefeld waterfilters worden geproduceerd in Engeland. Ze worden standaard geleverd inclusief witte keramische filterelementen. De keramische filterelementen zijn met zilver geimpregneerd. Dit gaat bacteriegroei in de filters tegen. Er zijn verschillende typen van de keramische filterelementen verkrijgbaar: Sterasyl, Super Sterasyl, ATC Super Sterasyl en Doulton Ultra Fluoride filters. Elk type filterelement heeft andere prestaties. Een overzicht daarvan vindt u hier.

Berkey

Berkey waterfilters worden geproduceerd in de Verenigde Staten. Berkey waterfilters worden standaard geleverd met zwarte koolstof filterelementen. Ook deze filterelementen zijn met zilver geimpregneerd om bacteriegroei tegen te gaan. Een overzicht van de filterprestaties van Berkey filters vindt u hier.Wat voor water kan ik filtreren met een British Berkefeld of Berkey waterfilter?

In British Berkefeld en Berkey waterfilters kunt u alleen koud zoetwater filtreren. Gebruik nooit zout water zoals zeewater. Ook hard water (met veel kalk) is minder geschikt voor deze waterfilters, omdat de porieen van de filterelementen daardoor snel verstopt kunnen raken. Vermijd ook het gebruik van warm en heet water.

In outdoor situaties en in noodgevallen kunt u water uit beken, rivieren en sloten filtreren om drinkwater te maken. Lees daarover onderstaande aanvullende instructies:

Kan ik water uit beken, rivieren en sloten ed. filtreren met een British Berkefeld of Berkey waterfilter?

In veel gevallen kunnen British Berkefeld en Berkey waterfilters water uit natuurlijke bronnen en uit waterlopen filtreren tot veilig drinkwater. Neem daarbij wel de volgende aandachtspunten in acht:

  • Kies altijd water uit de meest schone bron die beschikbaar is. Vermijd wanneer mogelijk water uit modderige, troebele en bruine waterbronnen.

  • Als er zichtbare verontreinigingen in het water aanwezig zijn, gebruik dan een doek of fijne zeef om het water voor te filtreren voordat u het in de waterfilter giet.

Let er verder op dat hoewel de filterelementen vele schadelijke stoffen kunnen reduceren met meer dan 99%, er na het filtreren nog steeds een deel van de verontreinigingen achter kan blijven in uw drinkwater. Afhankelijk van de kwaliteit van het te behandelen water, kan dat nog steeds een hoeveelheid zijn die schadelijk is voor uw gezondheid.

Passen Black Berkey filterelementen in British Berkefeld behuizingen en andersom?

Jawel, de uiteinden van British Berkefeld en Berkey filterelementen hebben ongeveer dezelfde afmetingen. De filterelementen kunnen daarom gebruikt worden in behuizingen van beide merken.

Ik wil mijn British Berkefeld of Berkey waterfilter gebruiken voor mijzelf alleen. Is daar een oplossing voor?

Voor 1 of 2-persoonshuishoudens zijn de British Berkefeld Compact en de Travel Berkey de meest geschikte modellen.

Verder kunt u British Berkefeld en Berkey waterfilters gebruiken met slechts 1 filterelement. De openingen voor filterelementen die u niet gebruikt sluit u dan af met een rubberen dopje dat los verkrijgbaar is. Let erop dat de doorstroomsnelheid met slechts 1 filterelement een stuk lager is dan met 2 of meer filterelementen.

Voorbereidingen voordat u de waterfilter in gebruik neemt

Wat moet ik doen als ik een British Berkefeld of Berkey waterfilter voor het eerst in gebruik neem?

British Berkefeld waterfilters kunt u direct na het in elkaar zetten in gebruik nemen. Vul de filterkamer met voldoende water totdat dit net onder de rand staat. Nadat het water door de filterelementen is gestroomd en de filterkamer bijna leeg is -dit zal meerdere uren duren- , gooit u het water uit het onderste reservoir weg. Herhaal dit twee tot drie keer. Deze procedure zorgt ervoor dat keramische stofdeeltjes die na het produktieproces op de filterelemenenten zijn achtergebleven weggespoeld zijn en verzekeren u van een correcte werking van uw filter.

Berkey filterelementen moeten eerst doorgespoeld worden onder de kraan

Voor Berkey filterelementen geldt nog een aanvullende stap voordat u ze in gebruik kunt nemen. Berkey filterelementen dienen eerst te worden doorgespoeld onder de kraan. Dit proces wordt in het engels primen genoemd en is bedoeld om de filterelementen versneld te verzadigen met water zodat ze goed doorstromen. Meer informatie over het primen van Black berkey filterelementen ziet u in deze video:

Informatie en tips over British Berkefeld en Berkey filterelementen

Hoe lang kan ik ongebruikte British Berkefeld en Black Berkey filterelementen bewaren?

Ongebruikt zijn British Berkefeld en Berkey filterelementen jarenlang houdbaar. Bewaar de filterelementen op een droge, koele plaats, uit de buurt van syntetische of chemische stoffen zoals bijvoorbeeld waspoeder en schoonmaakmiddelen. Voor een nog langere houdbaarheid kunt u de filterelementen luchtdicht vacuum verpakken.

Hoe vaak moet ik mijn British Berkefeld, Berkey of Doulton filterelementen vervangen?

Op de produktpagina’s van de verschillende typen filterelementen ziet u staan na hoeveel liter u een filterelement moet vervangen. Boven dit aantal liters neemt de effectiviteit van een filterelement af en is de correcte werking niet meer zeker. Daarnaast is er een voorgeschreven termijn waarbinnen de filters vervangen moeten worden. Bij de meeste filterelementen is dit 3 of 6 maanden na ingebruikname. Ook als u binnen deze termijn nog niet het maximale aantal liter gebruikt heeft, dient u de filters toch te vervangen.

Hoe lang gaan Black Berkey filterelementen mee?

Wij adviseren om Black Berkey filterelementen binnen 12 maanden te vervangen. Op sommige websites en fora wordt gesteld dat Black Berkey filterelementen jarenlang gebruikt kunnen worden. Maar er zijn bij ons geen testrapporten bekend waarin de prestaties van Black Berkey filters na een of meerdere jaren gebruik gemeten zijn.

Kan ik British Berkefeld en Berkey filterelementen bewaren nadat ik ze gebruikt heb?

Wanneer u British Berkefeld en Berkey filterelementen in gebruik heeft genomen, is het het beste om ze steeds onder water te laten staan. Vul uw waterfilter daarom regelmatig bij. Mocht u de filterelementen toch voor langere tijd niet meer willen gebruiken, verwijder ze dan uit de waterfilter, stop ze in een plastic zak en leg deze in de koelkast. Als u na verloop van tijd de filterelementen weer in gebruik neemt, gooi dan de eerste twee of drie keer de volledige opbrengst van gefiltreerd water weg. Daarna zou het gefiltreerde water een neutrale geur en smaak moeten hebben.

Kan ik British Berkefeld en Berkey filterelementen schoonmaken?

Tijdens het gebruik kan op de buitenzijde van de filterelementen een laagje afzetting ontstaan van stoffen die uit het water verwijderd zijn. Dit laagje kunt u eenvoudig verwijderen met een schuursponsje. Als u de filterelementen onder de kraan houdt, kunt u de aanslag wegsschuren. Afhankelijk van de mate van vervuiling kunt u dit maandeljks doen, en wanneer gewenst vaker. U zult merken dat na het schoonschuren de filterelementen weer sneller doorstromen. Zie deze video:

Gebruik bij het schoonmaken van de filterelementen nooit schoonmaakmiddelen. Uitkoken van de filters in kokend water is ook niet toegestaan. Dit is ook niet nodig, want de filterelementen zijn met zilver geimpregneerd en zijn daarom zelf-steriliserend.

Mag ik British Berkefeld en Berkey filterelementen uitkoken in kokend water?

Nee, uitkoken van de filterelementen in kokend water is niet toegestaan. Enkel de Sterasyl filters van British Berkefeld kunnen worden uitgekookt om ze te steriliseren. Deze filterelementen bestaan uit diatomeeënaarde (ook wel celiet of kieselgur genoemd) en zijn bestand tegen hoge temperaturen.

Alle andere typen filterelementen zoals Super Sterasyl, ATC Super Sterasyl en Ultrafluoride mogen nooit in contact komen met heet water!

Moet ik Black Berkey filterelementen primen (doorspoelen) voordat ik ze in gebruik neem?

Als u nieuwe Berkey filterelementen voor het eerst gaat gebruiken, kunt u ze primen. U spoelt ze dan door onder de kraan. Dit proces is bedoeld om de filterelementen versneld te verzadigen met water zodat ze direct goed doorstromen. In deze video ziet u hoe dat gaat:

Wat moet ik doen als ik een Berkey PF2 of PF4 waterfilter voor het eerst in gebruik neem?

Berkey PF-2 en Berkey PF-4 filterelementen dienen eerst te worden doorgespoeld onder de kraan. Dit proces wordt in het engels primen genoemd en is bedoeld om eventuele loszittende deeltjes uit de filterelementen te spoelen zodat deze niet in uw drinkwater terecht komen. Na het “primen” van uw PF-2 of PF-4 filters kunt u ze installeren onderaan de filterelementen. Gooi na installatie de eerste 2 tot 3 keer de nieuwe voorraad gefiltreerd water weg zodat u daarna verzekerd bent van optimaal drinkwater.

Onderhoud en reiniging van uw waterfilter

Wat voor onderhoud heeft mijn British Berkefeld of Berkey waterfilter nodig?

De roestvaststalen (RVS) behuizing van uw British Berkefeld of Berkey waterfilter dient u regelmatig schoon te maken met een zachte doek. Gebruik hierbij een mild schoonmaakmiddel, het liefst een natuurlijk product zoals zuiveringszout (natriumbicarbonaat). Dit is te koop bij de meeste drogisten. Gebruik nooit een schuursponsje op het RVS, want dat veroorzaakt krassen.

De filterelementen kunt u wel schoonmaken met een schuursponsje.

Hoe verwijder ik vlekken en vette vingers van mijn British Berkefeld of Berkey RVS waterfilter?

Roestvaststaal (RVS) kunt u eerst schoonmaken met keukenpapier gedept in een beetje alcohol (96%). Daarna nawrijven met een microvezeldoek.

Om in de toekomst vette vingers en vlekken op uw RVS te voorkomen kunt u het insmeren met olijfolie. Doe een een paar druppels op een stuk keukenrol en wrijf dit over de behuizing, die glimt daarna heel mooi.

Bekende problemen en oplossingen

Mijn British Berkefeld of Berkey waterfilter werkt steeds langzamer. Kan ik iets doen?

Mogelijk dient u de filterelementen schoon te maken met een schuursponsje, zie deze video:

Hoe kan ik mijn British Berkefeld of Berkey waterfilter sneller laten filtreren?

Zwaartekrachtwaterfilters zoals die van British Berkefeld en Berkey filtreren relatief langzaam. Het water blijft daardoor lang in contact met de filtermaterialen, dit bevordert de reducering van ongewenste stoffen. Om de filters sneller te laten werken kunt u het reservoir volledig vullen met water, de druk op de filterelementen is dan het hoogst en de doorstroming het snelst.

Verder kunt u meerdere filterelementen naast elkaar installeren, de doorstroomsnelheid van de waterfilter Crown Berkeywordt dan hoger. In de meeste modellen van British Berkefeld en Berkey kunt u tot 4 filterelementen tegelijk gebruiken. In de Imperial Berkey en Crown Berkey kunnen respectievelijk zelfs 6 en 8 filterelementen geplaatst worden.

Ik zie roest of bruine vlekken in mijn British Berkefeld of Berkey RVS waterfilter. Hoe komt dat en wat kan ik er tegen doen?

Van zichzelf kan roestvaststaal (RVS) niet gaan roesten. Wel kan het gebeuren dat er vliegroest ontstaat door miniscule ijzerdeeltjes die zich bevinden in lucht of water. Als deze neerslaan op RVS kunnen deze deeltjes gaan roesten en na verloop van tijd het RVS aantasten. Door RVS regelmatig schoon te maken krijgt vliegroest geen kans en blijft uw RVS roestvrij. Vliegroest ontstaat wegens een gebrek aan onderhoud en valt daarom niet onder de garantie van RVS-producten.

Mocht het toch gebeuren dat vliegroest aan het RVS hecht en er niet vanaf geveegd kan worden dan kun u met de volgende milieuvriendelijke middelen de roestaanslag verwijderen. Gebruik in geen geval een schuursponsje!

1. Borax (natriumtetraboraat) met citroensap en een tandenborstel.

> Mix de borax met het citroensap. Mix goed zodat het een pasta wordt.
> Smeer vervolgens deze pasta op de roestvlek.
> Laat dit ongeveer 30 minuten zitten. Het kan zijn dat er meer tijd nodig is.
> Spuit wat water op de pasta als u ziet dat deze begint uit te drogen.
> Schrob vervolgens goed met een tandenborstel om de roest te verwijderen.

Nadien veelvuldig afspoelen met water, en de filterbehuizing zo mogelijk 24 uur leeg laten nadrogen.

2. Aardappel met baksoda (=zuiveringszout, natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda)

Omdat aardappelen zure eigenschappen hebben, zijn ze erg nuttig bij het verwijderen van roest.
Let op dat u baksoda gebruikt en geen bakpoeder!

> Snijdt de aardappel in vier stukken.
> Strooi vervolgens wat baksoda op de binnenkant van de aardappel.
> Wrijf daarna de aardappel met de binnenkant over het verroeste gebied om de roest te verwijderen.

Nadien veelvuldig afspoelen met water, en de filterbehuizing zo mogelijk 24 uur leeg laten nadrogen.

Produkt toegevoegd aan verlanglijstje
Produkt toegevoegd aan vergelijking

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren van de website, voor het bijhouden van statistieken en om jouw voorkeuren op te slaan. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookieverklaring.